Code 95: heb je het nodig en hoe kom je eraan?

code 95

Wanneer je veel rijdt voor je werk, dan wordt je beschouwd als een beroepschauffeur. Vaak hebben we het dan over mensen die op een vrachtwagen rijden. Rijden met zo’n grote machine is heel iets anders dan rijden in een auto. Daarom moet je er de code 95 voor op je rijbewijs hebben. Dit is een speciaal onderdeel van je rijbewijs waarmee je bepaalde bevoegdheid kunt aantonen. De code 95 is verplicht voor:

code 95
  • Alle beroepschauffeurs in de EU
  • Alle beroepschauffeurs van buiten de EU maar die in de EU werken

Het is een veiligheidsnorm die ervoor moet zorgen dat iedereen die veel en vaak op de weg is, dat zo veilig mogelijk doet. Een beroepschauffeur is immers geregeld urenlang aan het rijden en moet dit zo zorgvuldig en veilig mogelijk doen. Dat is niet alleen voor zijn of haar eigen veiligheid maar ook zeker voor de veiligheid van andere weggebruikers.

Hoe kom je aan die code?

De code 95 is dus verplicht op het rijbewijs van elke beroepschauffeur. Maar hoe kom je eigenlijk aan die code? Deze kun je behalen door je basiskwalificatie te behalen. Wanneer je bijvoorbeeld je rijbewijs D of C hebt gehaald, dan kun je gemakkelijk ook die code behalen. Dat doe je door nascholing te volgen. 

Wat voor nascholing heb ik nodig?

Met nascholing doelt men op het opnieuw volgen van lessen bij een rijschool. Dat is natuurlijk niet zomaar elke rijschool maar juist specifiek een rijschool die bevoegd is om nascholing voor de code 95 aan te bieden. Dat is namelijk een specialistisch onderdeel en niet elke rijschool kan het je bieden. Die nascholing bestaat uit 35 uur van praktijk en theorielessen. Wanneer je eenmaal aan alle voorwaarden voldoet, dan kan de rijschool dit doorgeven bij je gemeente. Vervolgens kun je daar een code 95 op je rijbewijs laten zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *